Blogg

Besöksnäringscollege tar över driften för Kurbits!

Ett nytt år har börjat och med det öppnar vi dörrarna för nya beställningar av Kurbitsprogram i ny regi!

Kurbits är ett affärsutvecklingsverktyg skräddarsytt för besöksnäringen som genomfört 54 program i 13 regioner sedan starten 2008.

Region Dalarna som sedan augusti 2014 köpt tillbaka rättigheterna till Kurbits har ett intresse av att Kurbits fortsatt kommer besöksnäringen i Sverige till del och att Kurbits fortsätter att utvecklas. Men 
Region Dalarna har inte haft för avsikt att bedriva affärsutvecklingsprogram i egen regi utan har 
strävat efter att hitta en lämplig aktör att som kan göra det.

Besöksnäringscollege tar därför över rollen som Kurbits beställarkansli från årsskiftet 2014/2015. Besöksnäringscollege Dalarna är en ekonomisk förening (BNC) som bedriver samverkan och 
utbildning för företag verksamma inom besöksnäringen.

– Vi ser att Kurbits är ett bra affärsutvecklingsverktyg och bidrar till att skapa ekonomiskt 
hållbara företag inom besöksnäringen säger Region Dalarnas chef Göran Carlsson.

– Besöksnäringscollege har sen ett antal år tillbaka verkat aktivt med kompetensutveckling inom 
besöksnäring. Sedan i höstas har vi startat Kompetensportalen i syfte i att erbjuda kurser till 
företag och dess personal. Vi tycker att Kurbits är en naturlig del av denna verksamhet och är 
därför glada att kunna ta ansvar för Kurbits säger Hans From, ordförande i Besöksnäringscollege.

– Först har vi samlat alla Kurbits pusselbitar i en och samma låda. Nu har vi hitta framtida 
lösningar av driften av Kurbits säger Lotta Magnusson, länsturismchef i Dalarna.

För kontakt gällande nya beställningar: Petra Lindberg, petra@kurbits.org, 0736-952358.

Av |januari 8th, 2015|Affärsutveckling, Kontakt|Kommentarer inaktiverade för Besöksnäringscollege tar över driften för Kurbits!|

Så här upplevs Kurbitsprogrammen:

Wordcloud_20141112

Av |november 12th, 2014|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Så här upplevs Kurbitsprogrammen:|

Trendspaning

Kairos Future berättar om trender

Kairos Future berättar om trender

Igår deltog Kurbits på Dalarnas Up-to-date i Falun. Under dagen diskuterades framtidens trender och hur man som företagare kan jobba med omvärldsdriven innovation. Vi fick höra om framtidens resande och om olika trender som kan komma att påverka oss som är i besöksnäringen.

En trend skulle man kunna beskriva som: ”ett nytt beteendemönster som gradvis växer fram under en viss tidsperiod”. Att ha en hypotes om vart branschen och marknaden är på väg gör att man som företagare kan ta rätt beslut i sitt företags utveckling.

 

Tidsmaximering på semestern

Gotland Active Store hjälper till att tidsmaximera semestern

En av trenderna som togs upp under dagen var Tiden blir den nya valutan. I en undersökning fick ett antal personer i Sverige, Norge, Finland och Danmark svara på frågan vad de upplever att de har störst brist på: tid, energi eller pengar och svaret blev att de flesta personerna upplever att de har brist på tid. En konsekvens av det är att vi vill tidsmaximera den tid vi har, även på semestern, och nya upplevelser som Sightseeing-joggning dyker upp på olika platser. Vilka andra produkter eller tjänster kan ni komma på som skulle vara en lösning för alla de som upplever brist på tid i sitt liv?

 

Djupa diskussioner om framtidens upplevelser

Djupa diskussioner om framtidens upplevelser

 

Under dagen fick vi jobba med idégenerering och att ta fram nya idéer till tjänster och produkter utifrån rådande trender. Det var ett härligt surr i hela lokalen under workshopen och många bra idéer kom fram. Ni får hålla koll på Dalarna framöver för att se om några av alla idéer blir verklighet!

Av |oktober 23rd, 2014|Seminarier, Småföretagande, Turism|Kommentarer inaktiverade för Trendspaning|

Region Dalarna har köpt tillbaka rättigheterna till Kurbits

Kurbits är ett affärsutvecklingsverktyg skräddarsytt för besöksnäringen. Utvecklingen av Kurbits startade som ett projekt i Dalarna med Region Dalarna som projektägare. År 2012 överlät Region Dalarna driften av Kurbits till RTS Service AB, numera Affärsutveckling för Besöksnäringen i Sverige AB. Syftet med överlåtelsen var att RTS skulle vidareutveckla Kurbits affärutvecklingsverktyg vilket Region Dalarna också har fortsatt att stödja särskilt med fokus på fördjupningsprogram export, design och kapital.

Bolaget “Affärsutveckling för Besöksnäringen i Sverige AB” begärde en rekonstruktion i maj och försattes i konkurs i augusti. Region Dalarna har lagt ett bud på de rättigheter som tillkommer konkursbolaget och konkursförvaltaren har accepterat budet. Konkursförvaltarens bedömning är att en överlåtelse bedöms främja en fortsatt positiv utveckling av de affärsutvecklingsverktyg som tagits fram.

– Vi ser att Kurbits är ett bra affärsutvecklingsverktyg och bidrar till att skapa ekonomiskt hållbara företag inom besöksnäringen. I och med att vi har stora intressen i Kurbits känns det naturligt för oss att köpa tillbaka det säger Region Dalarnas chef Göran Carlsson.

–Nu har vi samlat alla Kurbits pusselbitar i en och samma låda. Nästa steg blir att hitta framtida lösningar av driften av Kurbits både på kort och lång sikt säger Lotta Magnusson, länsturismchef i Dalarna.

Inspiration Gotland har tagit över projektansvaret för Kurbits Mat. Kurbits Mat är ett utvecklingsprojekt med stöd från Jordbruksverket. I övertagandet ingår också de två personer som är anställda i projektet. De grupper som pågår utöver Kurbits Mat fortsätter enligt överenskommelse med rekonstruktören.

För mer information:

Frågor som rör Kurbits affärsutvecklingsverktyg

Lotta Magnusson, 023-77 70 63, lotta.magnusson@regiondalarna.se

Frågor som rör konkursen hänvisas till konkursförvaltare Jenny Hildén, 08-566 366 00, 
jenny.hilden@nova.se

 

Av |september 12th, 2014|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Region Dalarna har köpt tillbaka rättigheterna till Kurbits|

Kurbits Mat – en ny möjlighet för gotländska och värmländska företag

Kurbits Mat är ett produktutvecklingsprogram som vänder sig till företag som vill arbeta med mat som upplevelse. Under programmet får man som deltagare kunskap och verktyg för att ta fram tydliga produkter och upplevelser för att höja värdet, attraktionen och lönsamheten i det egna företaget.

Inspiration Gotland AB har sedan 2 juli tagit över projektet Kurbits Mat från Affärsutveckling för Besöksnäringen i Sverige AB (fd. Swedish Tourism Innovation Center AB). Kurbits Mat är ett projekt med syfte att affärsutveckla landsbygdsföretag med inriktning mat och måltidsupplevelser med stöd från Jordbruksverket.

I våras startade de första Kurbits Mat-programmen i Åre, Södra Dalarna, Jönköping och Kronobergs län. Nu under hösten kommer två nya program köras igång, ett på Gotland och ett i Värmland och det finns redan nya regioner som är intresserade av att köra Kurbits Mat på sina destinationer.

Kurbits Mat har utvecklats tillsammans med Inspiration Gotland, Jämtland-Härjedalen Turism, Visit Södra Dalarna, Smålands Turism, Destination Småland och Visit Värmland.  I referensgruppen ingår även Visit Sweden, LRF, Hushållningssällskapet och MeNY – Expertkompetens Livsmedel. Nytt för i höst är att även Cecilia Österlind, Regional destinationsutvecklare på Regionförbundet i Uppsala Län/Visit Uppland samt Anna Grönberg från Uppsala Universitet Innovation kommer sitta med i styrgruppen för Kurbits Mat.

Kurbits Mat målsättning är att stärka landsbygdsföretagens konkurrenskraft och bidra till att utveckla både nya och befintliga produkter kopplade till mat och måltidsupplevelser. I detta ingår även att tillsammans med destinationen göra dessa köpbara för såväl svenska som utländska besökare.

När vi förra året arbetade med Gotland – Matlandethuvudstad 2013 fick vi upp ögonen för Kurbits Mat och ser det som en bra fortsättning på utvecklingen av mat och besöksnäring på Gotland säger Sofia Wollmann.

Vad tycker företagen om Kurbits Mat?

”Vi på Explore Åre hade under en längre period observerat att när vi blandade in mat i våra befintliga upplevelser tenderade våra gäster att bli ”ännu mer nöjda” samtidigt som vi såg att gästen även blev mer betalningsvillig. Jag hade tidigare gått en kurbits och gillade konceptet, så när möjligheten att gå en mat kurbits dök upp valde jag att hoppa på detta med målet att försöka lära mig mer om matupplevelser och samtidigt försöka ta fram en ny produkt. Resultat blev en matvandring i fjällmiljö som heter ”Åre Gastronomy Walk” vilken redan efter någon månad överträffat våra förväntningar”.

Rickard Fredriksson, Explore Åre AB

”Kurbits Mat gav många recept, exempel, och råd för att lyckas sälja nya matprodukter. Generöst med intressanta föreläsare och värdefullt att bli bekant med kursdeltagare från andra mat- och måltidssäljande företag. Kurbitspärmen med sina scheman, mallar och kalkyler är verkligen användbar. Kurbits-Mat är en riktigt bra grej!”

Bosse, Enaforsholm Fjällgård

 

För vidare information, kontakta:

Sofia Wollmann, VD Inspiration Gotland, 070-447 74 55, sofia.wollmann@gotland.com.

Petra Lindberg, projektledare och programansvarig Kurbits Mat, 0736-952358, petra@kurbits.org

 

Av |augusti 26th, 2014|Om Kurbits, Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Kurbits Mat – en ny möjlighet för gotländska och värmländska företag|

Affärsutveckling för besöksnäringen i Sverige AB i konkurs

Bolaget som har drivit Kurbits Affärsutvecklingsprogram sedan 2012 har gått i konkurs. Bolaget “Affärsutveckling för Besöksnäringen i Sverige AB” (fd. Swedish Tourism Innovation Center AB/RTS Serviceaktiebolag AB ) har lämnat in en konkursansökan den 7:e augusti.

Bolaget har innan konkursansökan varit satt under rekonstruktion sedan i maj 2014. Detta för att hitta en ny ägare, alternativt ny finansiering, för att rädda verksamheten. Då rekonstruktionen inte lyckades, tvingades rekonstruktören och vd:n för bolaget att ansöka om konkurs.

Projektet Kurbits Mat samt drivs vidare av Inspiration Gotland som även tagit över anställningarna för Petra Lindberg och Charlotta Vahlgren (tidigare Grönlund).

Frågor besvaras av Konkursförvaltaren Jenny Hildén jenny.hilden@lofalk.se 08-402 15 30

eller

VD Jan Lundin  jan.lundin@rts.se +46 70 458 27 29 

 

 

 

Av |augusti 12th, 2014|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Affärsutveckling för besöksnäringen i Sverige AB i konkurs|

Rätt uttryck gör intryck

Allt kommunicerar. Ju mer genomtänkt och tydlig ett företags identitet och formspråk är, desto lättare skapas rätt förväntningar och rätt känsla hos besökarna. Det är därför inte konstigt att vi blev otroligt glada när en av deltagarna i Kurbits Design utbrast: – Jag har hittat den röda tråden! under en av träffens övningar.

Kurbits Design hos Treard Event

Kurbits Design hos Treard Event

Kurbits Design träff 5 hölls i hjärtat av Södra Dalarnas Bergslag hos Treard Event som är Europas största smedja. Lotta Hernek som har varit deltagande i framtagning av Kurbits Design är processledare i gruppen. Tillsammans med Gunnar Anderung, industridesigner och lärare på designhögskolan i Umeå, höll de i föreläsningar och workshopövningar under temat En stark identitet lönar sig – räkna med design. Under träffen jobbade företagen med sin designstrategi och tittade mycket på vilka åtgärder de kan göra själva och hur man kan räkna på design, dvs vad en designinsats kan ge för hållbara effekter.

 

På slutet av dagen fick workshopledarna en väldigt uppskattad present av Ann-Kristin Treard som var värdinna för dagen: En smidesgåva som följer hennes nya färgpalett; orange för eld, svart för smide och naturmaterial (påsen). Det var en väldigt genomtänkt och omtänksam gåva som perfekt utgår från den designstrategi Ann-Kristin jobbar efter. Nästa träff för denna grupp är en studieresa som ska ge både inspiration och bekräftelse till företagarna.
Av |mars 26th, 2014|Affärsutveckling, erfarenhetsutbyte, Kurbitsföretag, Program, Småföretagande, Turism|Kommentarer inaktiverade för Rätt uttryck gör intryck|

Kurbits på Västkusten!


TUR2014

Nästa vecka kan ni träffa oss på Tillväxtdagen och TUR-mässan i Göteborg. Vi finns på plats på onsdag till torsdag så passa på att boka upp ett möte med oss! Kanske kan vi ses över en räkmacka.

Av |mars 13th, 2014|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Kurbits på Västkusten!|

Erasmus for young entrepreneurs

erasmusPlanerar du att starta ett företag inom besöksnäringen, har du nyss startat ett företag eller är du en erfaren entreprenör inom besöksnäringen?

Då är TourEurope2, ett projekt inom Erasmus för unga företagare, intressant för dig. Genom det här projektet får nya turistföretagare möjlighet att arbeta med en mer erfaren entreprenör under en till sex månader i ett annat europeiskt land och där skaffa sig praktisk kunskap om vad som krävs för att driva företag.

Det här är en fantastisk möjlighet för våra Kurbitsföretag, och andra turistföretag i Sverige, att lära mer om andra marknader och samarbeta med utländska partners.

Swedish Tourism Innovation Center är utsedd som  intermediary organiszation (IO) och kommer att hjälpa dig att hitta ett matchande företag – i första hand från något av våra partnerländer – Finland, Storbritannien, Portugal, Spanien eller Italien.

För nuvarande ligger ca 1000 företag i vår databas och väntar på matchning. Om du är intresserad av att besöka ett företag i ett annat land eller om du vill ta emot en utländsk entreprenör i ditt företag så kontakta oss eller anmäl dig direkt på  http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/. Här fyller du i ett formulär med information om dig själv och ditt företag. Under val av IO (Intermediary Organization) så väljer du Swedish Tourism Innovation Center (STIC_SE) så matchar vi ihop dig med en utländsk företagare. De två matchade företagen får då välja om de vill jobba tillsammans. Vistelsen finansieras delvis av Europeiska unionen.

Här kan ni höra vad tidigare deltagare anser om programmet:

Jonas Ena, utbyte med företagare i Spanien

Nina Jussila, utbyte med företagare i Storbritannien

Terhi Tuovinen, utbyte med företagare i Ungern

 

 

 

Av |mars 7th, 2014|erfarenhetsutbyte|Kommentarer inaktiverade för Erasmus for young entrepreneurs|

Live från Kurbitsträffar

KM_12355

Mårbacka Foto: KM IDÉ, Östra Ämtervik.

I veckan har flera av våra grupper träffats på olika platser runt om i landet. Vår Uppsalagrupp åkte på en inspirerande studieresa till Hälsingland. Syftet med studieresan att få möjlighet att se på sig själv i livets olika roller och reflektera över hur vi prioriterar tiden mellan företag, familj och fritid. Under resan diskuteras livet som egen företagare. Var hittar man motivation och vilka drivkrafter styr? Dagen handlar även om att inspireras, uppleva andra verksamheter inom besöksnäringen och skapa ett nätverk av andra företagare.

Ledar-gåsen Akka

Ledar-gåsen Akka

I Sunne träffades en grupp med sju företag från Värmland och Norge. Företagen gick Kurbits Affärsutveckling under 2013 och nu var det dags för den planerade återträffen. Alla var nyfikna på att höra vad som hänt i varandras företag och vilken nytta de så här i efterhand känner att de haft av Kurbits. Det är ingen tvekan om att de allra flesta som går Kurbits upplever att programmet leder till att man får ett större nätverk av kollegor i branschen. Kollegor som upplever ungefär samma saker som en själv och som man kan såväl bolla idéer med som diskutera problem. Detta måste ses som en av de allra största vinsterna, förutom den utveckling varje enskilt företag gör, för en region eller destination som väljer att köra Kurbitsprogram.

Träffen hölls på Mårbacka minnesgård och vi hade turen att få en guidad visning i slutet av dagen. Har ni inte besökt Selma Lagerlöfs hem så måste ni ta en tur dit i sommar. Hela huset och trädgården är fyllda med fantastiska historier om denna fantastiska kvinna. Mitt i hallen står gåsen Akka och välkomnar.

Kurbits Design på Klockargården

Kurbits Design på Klockargården

På Klockargården träffades de företag som går Kurbits Design i Dalarna. Det var deras tredje träff av sex och temat för dagen var ‘Kommunikation för kundens alla sinnen’. Att fokusera på sinnen är ett sätt att ge kunden en upplevelse av företagets varumärke på flera sätt, ofta samtidigt. Rebecca Ahlstedt var dagens workshopledare som inspirerade deltagarna och fick dem att fundera kring sitt företag från nya vinklar. Skylten utanför Klockargården var väldigt passande för dagen!

 

Av |februari 13th, 2014|Affärsutveckling, Allmänt, erfarenhetsutbyte, Kurbitsföretag, Program, Småföretagande, Turism, Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Live från Kurbitsträffar|