Nytt omställningsprogram för besöksnäringen lanseras – succé för pilot!

Kurbits Omställning – onlineprogram i snabbformat

I krissituationer kan man behöva hjälp att tillsammans med andra lyfta blicken för att ställa om och se nya möjligheter istället för hinder. I nylanserade Kurbits Omställning läggs fokus på direkt affärsnytta och verkstad genom välbeprövade metoder och verktyg anpassade för besöksnäringen. Onlineprogrammet är effektivt för att snabbt ställa om sin affär och nå lönsamhet på både kort och lång sikt. Deltagandet kryddas med inspiration och exempel från andra företagare och här skapas också nätverk för nya samarbeten och smarta affärer. En lyckad pilot med företagare från Kalmar län har precis genomförts och det nya omställningsprogrammet finns nu tillgängligt för regioner och företagare i hela den svenska besöksnäringen.

”Vi valde att satsa på Kurbits Omställning då vi såg ett akut behov hos våra besöksföretag om att snabbt ställa om verksamheterna. Den effekt som vi ser redan efter piloten är att företagen funnit ny kraft och inspiration från de andra deltagarna som befinner sig i liknande situation. Deltagarna har även tagit fram färdiga säljblad för sina nya anpassade produkter och koncept, som vi även kan ha användning av i vår marknadsföring av utbudet i Kalmar län. Kurbits Omställning kom helt rätt i tiden och vi kommer nu att starta upp ytterligare fyra omgångar i Kalmar län. Om vår näring ska klara sig igenom dessa kristider behöver vi ge företagen handfasta och beprövade metoder för att snabbt ställa om inför både Hemester och Svemester”, säger Karin Ekebjär Länsturismsamordnare Kalmar län.

De deltagande företagen i piloten, som bekostades av länsturismen i Kalmar län, bestod av Almviks Café, Ingebo Hagar, Västervik Guesthouse och Hasselö Vandrarhem.

”Den här krisen innebär stora utmaningar för besöksnäringen men också nya möjligheter. Som företagare kan man behöva hitta nya lösningar, anpassa och ställa om för att attrahera besökare på ett ansvarsfullt sätt. Därför valde vi att utveckla Kurbits Omställning, ett onlineprogram i snabbformat. Efter piloten ser vi att programmet bidragit till att deltagarna fått ett helt nytt fokus på att finna alternativa vägar framåt, på både kort och lång sikt. Vi ser nu fram emot uppstarten av nya grupper i både Kalmar län och i andra regioner i Sverige”, Petra Lindberg, Utvecklingschef och programansvarig Kurbits – Affärsutveckling för Besöksnäringen.

Linda Wasell och Karin Gydemo Grahnlöf som driver Åreföretaget Future Fridays och är processledare för Kurbits har haft ansvaret att tillsammans med Petra Lindberg utveckla programinnehåll och verktyg i Kurbits Omställning.

”Livet som småföretagare är ofta ensamt. Och att driva sitt företag vidare i en omvärld som inte är sig lik kan kännas överväldigande. Att få ge uttryck för sin oro tillsammans med likasinnade är en viktig del i processen för att komma ur vakuumet och orka blicka framåt. Vi är strålande nöjda efter den genomförda piloten. Och ser nu fram emot att få välkomna fler kloka entreprenörer som förstår vikten av snabb omställning och samarbeten för lyckade affärer”. säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf processlett deltagarna i den nyligen avslutade piloten.

Vad blev då resultatet? Ny energi, nya affärsidéer, nya paketeringar. Konkreta handlingsplaner och samarbeten med ett helt nytt nätverk att arbeta vidare i. Och redan idag finns helt nya paketeringar mellan deltagande företag att boka:

På landet
Skärgård & stad
Pizza på cykel
Glass i stora lass

Här delar deltagarna själva med sig av tankar och insikter:

”Kurbits Omställningskurs kunde inte kommit mer lägligt för oss. Vi på Ingebo Hagar har dom senaste veckorna känt oss väldigt villrådiga till hur vi ska hantera krisen och den nya situationen vi plötsligt hamnat i. Vad innebär det här för oss? Måste vi hålla stängt? Säga upp personal? kommer vi klara oss rent ekonomiskt? Vad kan vi göra och hur tänker och gör andra som verkar i samma bransch?  Kursen i Omställning kom därför som en guidande ängel till oss och har varit till stor nytta bara genom att få möjligheten att ”träffa” kollegor inom samma bransch och ventilera alla frågor men framförallt har det hjälpt oss att landa i och acceptera ovissheten som råder här och nu och att trots den våga börja ta aktiva beslut. Kursen fick oss t.ex. att upprätta handlingsplaner för att hantera oron mer konstruktivt men uppmuntrade också att våga tänka framåt. Att fokusera mer på dom nya möjligheterna som man kan ana kommer när den värsta krisen lagt sig istället för att fastna i ett villrådigt vakuum och drabbas av handlingsförlamning. Att våga satsa och tro på vår verksamhet!”

/Sara Schörling, Ingebo Hagar

 ”Vi är just nu i en tid som innebär en stor förändring mot vad vi är vana om vilket innebär att vi måste ställa om vilket inte alltid är enkelt. Kurbits omställning har för mig öppnat ett nätverk att prata förändring och framtid med andra verksamheter. Detta har inte bara gett en inblick i vilka utmaningar andra företag står inför utan har skapat en möjlighet för oss att jobba tillsammans och även ett rum att bolla alla farhågor och idéer i. Inspiration, nyttiga verktyg och diskussion kring hur vi kan ställa om är i fokus vilket är precis vad vi behöver just nu.” 

/Anna Carlström, Västervik Guesthouse

”Jag har fått möjlighet att lufta mina tankar, frustrationer, idéer och orosmoln inför framtiden. Jag har fått en möjlighet att lära känna andra i liknande sits som mig själv och vet nu om att jag inte är ensam med mina farhågor, rådlöshet och maktlöshet. Genom kloka råd och bra exempel på andra företags omställningar, har jag insett att det är okej att bryta ihop och vara rädd. Bara den vetskapen har gett mig energi och kraft att fortsätta. Det är inte jag som är knäpp, lat eller överdrivet orolig. Vi lever i tuffa tider och genom att acceptera det har jag kunnat gå vidare. Kursens verktyg har satt mig på nya spår i tankebanorna och inspiration till att utföra förändring av verksamheten i produktutbud, öppettider samt kommunikationen utåt. Kursens innehåll har varit bra och gemenskapen och diskussionerna med kursledarna och de andra företagarna har gett mig mycket tillbaka. Jag är så glad att jag tagit del av detta och kan varmt rekommendera denna kurs till andra som känner en hopplöshet för framtiden på grund av det tuffa läget vi befinner oss i! ”

/Erik Askenberger, Almviks café i Västervik

Det har varit oerhört nyttigt gå Kurbits omställning och särskilt i just det här läget. Kombinationen av att träffa kollegor i liknande situation med att få handfasta och konkreta verktyg att sätta tänderna i, är oslagbar. Det fungerar väldigt bra att träffas över webben och det känns nästan som om man träffas på riktigt.

/Lina Johansson, Hasselö Vandrarhem

Om Kurbits:
Kurbits är ett internationellt affärsutvecklingsprogram utvecklat och designat specifikt för företag inom besöksnäringen. Kurbits hjälper företagare att öka sina möjligheter till tillväxt samtidigt som förutsättningar skapas till nya affärer och samarbeten. Deltagarna får på ett enkelt och handgripligt sätt de kunskaper och verktyg som behövs för att utveckla verksamheten och bli mer attraktiva för kunden. https://www.kurbits.org/

För mer information:
Petra Lindberg, Programansvarig & Utvecklingschef Kurbits,
073-6952358 alt petra@kurbits.org

Bild i pdf: Jens Ottosson/Shutterstock – skickas högupplöst vid önskemål.

Hämta pressmeddelande i pdf>>