Vinter-OSAtt Vinter-OS i Sotji, Ryssland precis har startat är det nog få som missat. Årets Vinter-OS är den 22:a i ordningen och sägs bli den mest påkostade i historien. ”Årets vinter-OS kommer att kosta mer än alla tidigare vinter-OS tillsammans”, skriver The architectural review.

Men det är inte bara på grund av de höga kostnaderna som årets Vinter-OS fått negativ uppmärksamhet. Varje dag skrivs nya artiklar om korruption, förtryck av HBTQ-personer, arbetare som inte fått lön och poliser som hotar och misshandlar de som vågar säga ifrån.

Det är viktigt att människor runt om i världen står upp och säger ifrån när länder kränker de mänskliga rättigheterna, var än det händer. Att skapa ett evenemang kan vara ett bra sätt att lyfta olika frågor och samla människor för en viss sak. Så samtidigt som idrottare samlas i Ryssland avgörs en alternativ olympiad i Västerbotten; Regnbågsolympiaden. Regnbågsolympiaden slår ett slag för mänskliga rättigheter och allas rätt till sin egen sexualitet. De tar OS i egna händer och arrangerar det på det viset de tycker det ska vara. Alla ska vara välkomna.

flagga– Det här är en ståndpunkt mot hela OS, de har minst sagt ett värdegrundsarbete de borde ta tag i, säger Petter Löfgren som är en av arrangörerna bakom tävlingen.

Startskottet för regnbågsolympiaden går 18.00 ikväll. Det blir sju deltävlingar, en för varje färg i regnbågen.

Vi på Kurbits hejjar på och hälsar lycka till till alla tävlande!