Nytt program för besöksnäringen lanseras – succé för piloter!

Kurbits Intäktsoptimering – utvecklat av besöksnäringen för besöksnäringen!

Under hösten har arbetsgruppen utvecklat ett helt nytt program- Kurbits Intäktsoptimering! Efterfrågan från företagen blev så stor att tre grupper kördes inom loppet av 3 månader och vi ser nu fram emot att köra programmet i flera nya regioner runt om i landet!

Röster om Kurbits Intäktsoptimering -utdrag från utvärderingarna:

” Superbra kurs så glad att jag fick möjlighet att vara med även på denna Kurbits kurs. Kursen har gett mig oerhört mycket styrka att höja priser, se värdet ännu mer, jobba med text och bild. Bra med coachning mellan träffarna Tack än en gång. Ni är bäst”

”Bra och konkret! Flera AHA-upplevelser men också en känsla av att vi är på rätt väg. Kul att träffa och lära känna flera aktörer inom olika branscher”

”Kursen har varit superintressant, bra diskussioner mellan ledare och deltagare och inspirerande med input och andras verksamheter. Jag kommer ha med mig verktygen framåt för att öka min lönsamhet och se till att jag har rätt pris i relation till värdet”

”Perfekt mix av ”föreläsning”, gruppsamtal och eget arbete.”

”Interaktionen med övriga deltagare är oerhört utvecklande och givande. Diskussionerna som blir under gruppsamtal, fika och lunch hjälper oss alla att tänka nytt, tänka om, förstå att man är på rätt väg etc. Ihop med vägledning av Barbro och Helen så är kursen helt oslagbar. Spot on!”

Med god kunskap kring hur de mest framgångsrika aktörerna arbetar har vi anpassat det till konkreta insatser som SMF företagen kan genomföra utifrån sina förutsättningar. Det innebär att företagen både mellan träffarna och direkt efter programmet kan börja arbeta med konkreta insatser för intäktsoptimering, utifrån den nya kunskapen de har fått, vilken är direkt anpassad för deras verksamheter.

Syftet med programmet är att få ökad kunskap om hur systematiskt arbete med intäktsoptimering kan öka företagets lönsamhet.

Målet är att deltagarna definierar sina prisnivåer, sätter en årskurva efter tid och efterfrågan, definierar mätbara nyckeltal och att man fattar beslut om vilket system du ska använda dig av online eller manuellt.

Programmet består av 3 heldagarsträffar där du tillsammans med andra företag i besöksnäringen arbetar med konkreta verktyg och metoder. Allt kursmaterial finns även tillgängligt för företagen på Kurbits lärplattform under 18 månaders tid.

Mellan träffarna får företaget coachning på sitt företag och arbetar vidare med verktygen- för att lättare gå från ord till handling! Programmet vänder sig till företag som redan deltagit i ett affärutvecklingsprogram/eller liknande insatser.

2023-03-14T11:09:38+00:00mars 14th, 2023|Uncategorized|

Pressmeddelande: Kurbits lanserar nytt onlineprogram för besöksnäringen, Kurbits Hållbar produktutveckling

Kurbits lanserar nytt onlineprogram för besöksnäringen, Kurbits Hållbar produktutveckling


Under våren 2020 utvecklade Kurbits ett omställningsprogram för företag i besöksnäringen. Programmet har gjort succé och sedan starten i april har vi genomfört 19 grupper av Kurbits Omställning från norr till söder. Under hösten fick vi förfrågan att ta fram ett program för Hållbar produktutveckling online av Destination Uppsala.

Kurbits Hållbar Produktutveckling online är ett program där deltagarna arbetar med att utveckla säljbara produkter. En lyckad pilot i Uppsala med företagare från landsbygden har precis genomförts och det nya programmet Kurbits Hållbar Produktutveckling finns nu tillgängligt för regioner och företagare i besöksnäringen.

”Verktygen som använts programmet i kombination med att företagarna lär känna varandra skapar förutsättningar för nya samarbeten och paketering, vilket är ett vinnande koncept. Imponerande att det online och på så kort tid går att uppnå ett så gott resultat. Det är tydligt att deltagarna använt sig av verktygen som de jobbat med under utbildningen. Ett exempel på detta var en av deltagare som hade förändrat målgruppsprioritering och verksamhetsinriktning. Ett gott betyg är också att företagarna gärna ville ses snart igen för att utveckla och finna fler samarbetsformer, säger Brita Zetterberg-Blom, Destination Uppsala.

 ”Programmet har vi satt samman utifrån våra befintliga produktutvecklingsprogram och skruvat i innehållet. Programmet består av 4 tillfällen online, 3 workshops med processledaren och en avslutande ”pitch” där deltagarna får presentera sina idéer för en panel av personer med relevant kunskap som köpare, säljare och marknadsförare av besöksnäringsprodukter. Nu vet vi att det här konceptet fungerar online och vi ser fram emot att starta upp nya grupper både inom Destination Uppsala och i andra regioner och destinationer i Sverige”, säger Petra Lindberg, Utvecklingschef och programansvarig Kurbits Affärsutveckling för besöksnäringen.

 ”Företagarna som deltog i piloten var en mix av olika verksamheter som gjorde att de hade ett bra utbyte och samverkansklimat. Erfarenhetsutbytet deltagarna emellan är oftast det som får dem att ”göra verkstad av det” som vi arbetar med under programmen. Som processledare i Kurbits vet jag att det är moment som behövs för att deltagarna ska få ut maximalt av innehållet. Online är det viktigt att ge deltagarna utrymme att arbeta tillsammans i virtuella grupprum och lära av varandra.  Jag är stolt över resultatet och de  idéer som deltagarna utvecklade till produkter under det här programmet och jag ser fram emot att fler företagare i den svenska besöksnäringen får möjligheten att delta i Kurbits Hållbar Produktutveckling Online”, säger Barbro Trum, processledare för piloten.

Så här säger några av deltagarna:

”Programmet gjorde att jag tvingades värdera verksamheten ett varv till. Vem lockas av besöksmålet, varför och hur? Behövligt att tänka efter – och justera efter nya insikter”, säger Johan Alexander Lindman, Nortuna Gård

”Ett givande program med hållbarhet i fokus där vi fick ta del av en rad olika verktyg för produktutveckling. Inte minst var det digitala mötet med andra företag och entreprenörer viktigt för att kunna bolla idéer och skapa gemensamma upplevelser”, säger Elle Nikishkova, Elles Utemat.

”Programmet har varit väldigt bra. Bra genomgångar under kursens gång och tillfälle att samtala och möta andra företagare. Kursen har gett många tankar och idéer hur guidningar kan utvecklas och upplägg omkring för att få ett bättre fokus på hållbar utveckling, uppbyggnad och struktur”, Jonathan Olsson, Sweden History Tours.

Om Kurbits:
Kurbits är ett internationellt affärsutvecklingsprogram utvecklat och designat specifikt för företag inom besöksnäringen. Kurbits hjälper företagare att öka sina möjligheter till tillväxt samtidigt som förutsättningar skapas till nya affärer och samarbeten. Deltagarna får på ett enkelt och handgripligt sätt de kunskaper och verktyg som behövs för att utveckla verksamheten och bli mer attraktiva för kunden.

För mer information:
Petra Lindberg, Programansvarig & Utvecklingschef Kurbits,
073-6952358,  petra@kurbits.org

2021-02-11T14:00:04+00:00februari 11th, 2021|Uncategorized|

Under rådande pandemi har Kurbits affärsutvecklat nära 200 företag!

Under rådande pandemi har Kurbits affärsutvecklat nära 200 företag!

Kurbits är utvecklat av besöksnäringen för besöksnäringen – en devis som blir extra viktig i dessa tider. Något som också är viktigt att blicka framåt. Därför har Kurbits valt att ligga i framkant och har från mars och fram tills i dag genomfört två Kurbits Startprogram, 17 Kurbits
Omställningsprogram och ett produktutvecklingsprogram Online och startat fyra Kurbits Affärsutvecklingsprogram under vår och höst där vi totalt nått 170 besöksnäringsföretag. Resultatet har varit över förväntan och effekterna mätbara. Vårt fokus i alla våra program är att få företagen att se möjligheter istället för hinder och att hitta nya vägar framåt via nya erbjudanden, produkter, målgrupper och kanaler.

2020-11-25T16:32:07+00:00november 24th, 2020|Uncategorized|

Kurbits Affärsutvecklingsprogram startar i Höga Kusten och Kalmar län!

Kurbits Affärsutvecklingsprogram startar i Höga Kusten och Kalmar län!

Det är nu 12 år sedan vi körde vårt första Kurbits Affärsutvecklingsprogram. Sedna dess har företag från Sverige, Norge och Schweiz, för att hitta nya affärsmodeller, öka lönsamheten och hitta nya samarbeten!

Därför är det lite extra roligt att vi utökar med ytterligare en ny region, Västernorrland, eller rättare sagt Höga Kusten där HK Dest. är vår beställare.  HK Dest. kör nu under hösten igång två Kurbits Affärsutvecklingsprogram och imorgon så startar Region Kalmar ännu en ny grupp Kurbits Affärsutveckling!

– Nu kör vi!

2020-11-24T13:40:03+00:00september 28th, 2020|Uncategorized|

Flera Kurbits Omställningsprogram från Norr till söder under hösten!

Flera Kurbits Omställningsprogram från Norr till söder under hösten!

Under hösten har vi kört flera nya Kurbits Omställningsprogram i b.la Västerbotten, Stockholm, Gävleborg, Dalarna och Uppsala/Roslagen. Inom kort kör vi igång ytterligare fler grupper i Dalarna, Kalmar län och i Gävleborgs län.

Vi har ni kört över 10 grupper av Kurbits Omställning och företagen som deltar vittnar om konkreta förändringar, nya koncept & produkter (mot en mer lokal och nationell marknad), nya samarbeten deltagarna sinsemellan – och nya sätt  att ställa om alltifrån prissättning, ombokningsvillkor till marknadskommunikation. Så det är verkstad från 1.a minut!

Därför är det lite extra roligt att se att Kurbits Omställning lyfts upp som ett bra exempel i Tillväxtverkets nya publikation ”Svensk turism och besöksnäring efter Coronapandemin” och även den enkätundersökning som vi genomförde för att snabbt fånga upp företagens behov av stöd från myndigheter och regering!

Är din destination eller region nyfiken på att veta mer hur Kurbits kan stötta era företagare att ta sig igenom krisen? Tveka inte att kontakta oss på info@kurbits.org.

2020-09-28T14:17:58+00:00september 28th, 2020|Uncategorized|

Nytt omställningsprogram för besöksnäringen lanseras – succé för pilot! Kurbits Omställning – onlineprogram i snabbformat

Nytt omställningsprogram för besöksnäringen lanseras – succé för pilot!

Kurbits Omställning – onlineprogram i snabbformat

I krissituationer kan man behöva hjälp att tillsammans med andra lyfta blicken för att ställa om och se nya möjligheter istället för hinder. I nylanserade Kurbits Omställning läggs fokus på direkt affärsnytta och verkstad genom välbeprövade metoder och verktyg anpassade för besöksnäringen. Onlineprogrammet är effektivt för att snabbt ställa om sin affär och nå lönsamhet på både kort och lång sikt. Deltagandet kryddas med inspiration och exempel från andra företagare och här skapas också nätverk för nya samarbeten och smarta affärer. En lyckad pilot med företagare från Kalmar län har precis genomförts och det nya omställningsprogrammet finns nu tillgängligt för regioner och företagare i hela den svenska besöksnäringen.

”Vi valde att satsa på Kurbits Omställning då vi såg ett akut behov hos våra besöksföretag om att snabbt ställa om verksamheterna. Den effekt som vi ser redan efter piloten är att företagen funnit ny kraft och inspiration från de andra deltagarna som befinner sig i liknande situation. Deltagarna har även tagit fram färdiga säljblad för sina nya anpassade produkter och koncept, som vi även kan ha användning av i vår marknadsföring av utbudet i Kalmar län. Kurbits Omställning kom helt rätt i tiden och vi kommer nu att starta upp ytterligare fyra omgångar i Kalmar län. Om vår näring ska klara sig igenom dessa kristider behöver vi ge företagen handfasta och beprövade metoder för att snabbt ställa om inför både Hemester och Svemester”, säger Karin Ekebjär Länsturismsamordnare Kalmar län.

De deltagande företagen i piloten, som bekostades av länsturismen i Kalmar län, bestod av Almviks Café, Ingebo Hagar, Västervik Guesthouse och Hasselö Vandrarhem.

”Den här krisen innebär stora utmaningar för besöksnäringen men också nya möjligheter. Som företagare kan man behöva hitta nya lösningar, anpassa och ställa om för att attrahera besökare på ett ansvarsfullt sätt. Därför valde vi att utveckla Kurbits Omställning, ett onlineprogram i snabbformat. Efter piloten ser vi att programmet bidragit till att deltagarna fått ett helt nytt fokus på att finna alternativa vägar framåt, på både kort och lång sikt. Vi ser nu fram emot uppstarten av nya grupper i både Kalmar län och i andra regioner i Sverige”, Petra Lindberg, Utvecklingschef och programansvarig Kurbits – Affärsutveckling för Besöksnäringen.

Linda Wasell och Karin Gydemo Grahnlöf som driver Åreföretaget Future Fridays och är processledare för Kurbits har haft ansvaret att tillsammans med Petra Lindberg utveckla programinnehåll och verktyg i Kurbits Omställning.

”Livet som småföretagare är ofta ensamt. Och att driva sitt företag vidare i en omvärld som inte är sig lik kan kännas överväldigande. Att få ge uttryck för sin oro tillsammans med likasinnade är en viktig del i processen för att komma ur vakuumet och orka blicka framåt. Vi är strålande nöjda efter den genomförda piloten. Och ser nu fram emot att få välkomna fler kloka entreprenörer som förstår vikten av snabb omställning och samarbeten för lyckade affärer”. säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf processlett deltagarna i den nyligen avslutade piloten.

Vad blev då resultatet? Ny energi, nya affärsidéer, nya paketeringar. Konkreta handlingsplaner och samarbeten med ett helt nytt nätverk att arbeta vidare i. Och redan idag finns helt nya paketeringar mellan deltagande företag att boka:

På landet
Skärgård & stad
Pizza på cykel
Glass i stora lass

Här delar deltagarna själva med sig av tankar och insikter:

”Kurbits Omställningskurs kunde inte kommit mer lägligt för oss. Vi på Ingebo Hagar har dom senaste veckorna känt oss väldigt villrådiga till hur vi ska hantera krisen och den nya situationen vi plötsligt hamnat i. Vad innebär det här för oss? Måste vi hålla stängt? Säga upp personal? kommer vi klara oss rent ekonomiskt? Vad kan vi göra och hur tänker och gör andra som verkar i samma bransch?  Kursen i Omställning kom därför som en guidande ängel till oss och har varit till stor nytta bara genom att få möjligheten att ”träffa” kollegor inom samma bransch och ventilera alla frågor men framförallt har det hjälpt oss att landa i och acceptera ovissheten som råder här och nu och att trots den våga börja ta aktiva beslut. Kursen fick oss t.ex. att upprätta handlingsplaner för att hantera oron mer konstruktivt men uppmuntrade också att våga tänka framåt. Att fokusera mer på dom nya möjligheterna som man kan ana kommer när den värsta krisen lagt sig istället för att fastna i ett villrådigt vakuum och drabbas av handlingsförlamning. Att våga satsa och tro på vår verksamhet!”

/Sara Schörling, Ingebo Hagar

 ”Vi är just nu i en tid som innebär en stor förändring mot vad vi är vana om vilket innebär att vi måste ställa om vilket inte alltid är enkelt. Kurbits omställning har för mig öppnat ett nätverk att prata förändring och framtid med andra verksamheter. Detta har inte bara gett en inblick i vilka utmaningar andra företag står inför utan har skapat en möjlighet för oss att jobba tillsammans och även ett rum att bolla alla farhågor och idéer i. Inspiration, nyttiga verktyg och diskussion kring hur vi kan ställa om är i fokus vilket är precis vad vi behöver just nu.” 

/Anna Carlström, Västervik Guesthouse

”Jag har fått möjlighet att lufta mina tankar, frustrationer, idéer och orosmoln inför framtiden. Jag har fått en möjlighet att lära känna andra i liknande sits som mig själv och vet nu om att jag inte är ensam med mina farhågor, rådlöshet och maktlöshet. Genom kloka råd och bra exempel på andra företags omställningar, har jag insett att det är okej att bryta ihop och vara rädd. Bara den vetskapen har gett mig energi och kraft att fortsätta. Det är inte jag som är knäpp, lat eller överdrivet orolig. Vi lever i tuffa tider och genom att acceptera det har jag kunnat gå vidare. Kursens verktyg har satt mig på nya spår i tankebanorna och inspiration till att utföra förändring av verksamheten i produktutbud, öppettider samt kommunikationen utåt. Kursens innehåll har varit bra och gemenskapen och diskussionerna med kursledarna och de andra företagarna har gett mig mycket tillbaka. Jag är så glad att jag tagit del av detta och kan varmt rekommendera denna kurs till andra som känner en hopplöshet för framtiden på grund av det tuffa läget vi befinner oss i! ”

/Erik Askenberger, Almviks café i Västervik

Det har varit oerhört nyttigt gå Kurbits omställning och särskilt i just det här läget. Kombinationen av att träffa kollegor i liknande situation med att få handfasta och konkreta verktyg att sätta tänderna i, är oslagbar. Det fungerar väldigt bra att träffas över webben och det känns nästan som om man träffas på riktigt.

/Lina Johansson, Hasselö Vandrarhem

Om Kurbits:
Kurbits är ett internationellt affärsutvecklingsprogram utvecklat och designat specifikt för företag inom besöksnäringen. Kurbits hjälper företagare att öka sina möjligheter till tillväxt samtidigt som förutsättningar skapas till nya affärer och samarbeten. Deltagarna får på ett enkelt och handgripligt sätt de kunskaper och verktyg som behövs för att utveckla verksamheten och bli mer attraktiva för kunden. https://www.kurbits.org/

För mer information:
Petra Lindberg, Programansvarig & Utvecklingschef Kurbits,
073-6952358 alt petra@kurbits.org

Bild i pdf: Jens Ottosson/Shutterstock – skickas högupplöst vid önskemål.

Hämta pressmeddelande i pdf>>

2020-09-14T08:57:44+00:00maj 12th, 2020|Uncategorized|

Värmland kör igång ännu ett Kurbits Affärsutvecklingsprogram i mars!

Värmland kör ännu ett Kurbits Affärsutvecklingsprogram med start i mars!

Under 2017-2019 har vi kört Kurbits Affärsutveckling, Kurbits Start och Kurbits Design i Värmland! Nu kör vi igång med ännu ett Kurbits Affärsutvecklingsprogram via Skogsstyrelsen med start i mars!

Kurbits Affärsutvecklingsprogram startar i mars och består av sex workshops där teori varvas med praktik. Till träffarna kommer inbjudna experter och erfarna företagare samt att varje deltagare får personlig coaching på sitt företag. De företag och personer som deltar i ett program är sammansatta utifrån grundtanken att de ska ha stor nytta av varandra och att de vill utveckla sin verksamhet. En bra mix av olika verksamheter utesluter i princip konkurrens och ger istället utrymme för samverkan och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.

Nyfiken på att veta mer? Här är en länk till Kurbits Affärsutveckling. OBS!  Ett fåtal platser kvar så skynda att säkra Din plats idag då vi tar in max 10 företag per grupp.

2020-02-25T14:49:59+00:00februari 25th, 2020|Uncategorized|

I mars startar två nya Kurbits Startprogram i Sundsvall och Åre!

I mars startar två nya Kurbits Startprogram i Sundsvall och Åre!

Under 2019-2020 har vi kört programmen Kurbits Start, Kurbits Affärsutveckling och Kurbits Export i Sundsvall, Uppsala län, Jämtland-Härjedalen, Värmland, Halland, Jönköpings län och Kalmar län och företagen som deltagit är mycket nöjda. Därför är det extra roligt att vi kör igång två Kurbits Startprogram i Åre och Sundsvall med start i mars!

Kurbits Start – För företag som driver en mindre verksamhet, kanske vid sidan av ett ordinarie arbete. Programmet utgår från dig som företagare och ger ditt företag möjlighet att utvecklas och växa.

Kurbits Start ger dig kunskap, inspiration och handfasta råd för att göra ditt företagande mer affärsmässigt. Vi lär dig att definiera styrkor och svagheter med ditt erbjudande, att få bättre förståelse för besökarnas krav och önskemål, och att presentera din verksamhet på ett säljande sätt. Du får också träffa andra företagare i samma situation, jämföra erfarenheter och skaffa dig ett större nätverk.

Nyfiken på att veta mer? Här är en länk till Kurbits Start. Psst.. ett fåtal platser kvar i Åre och snabb åtgång på platser i Sundsvall- så skynda att säkra Din plats idag!

2020-02-25T14:30:28+00:00februari 25th, 2020|Uncategorized|

I september startar två nya Kurbits Exportprogram i Dalarna!

I september startar två nya Kurbits Exportprogram i Dalarna!

Under 2018-2019 har vi kört Kurbits Exportgrupper i Sörmland, Uppsala, Halland och Småland och företagen som deltagit är mycket nöjda – så därför är det extra roligt att vi nu startar två Kurbits Exportprogram i Dalarna med start i september!

Kurbits Export är ett fördjupningsprogram för dig som vill ta steget mot, eller ta nästa steg på, en internationell marknad. Syftet med Kurbits Export är att företaget ska bli moget att producera, marknadsföra och sälja turistiska produkter för andra marknader än den svenska.
Programmet består av sex workshops där teori varvas med praktik. Till träffarna kommer inbjudna experter och erfarna företagare. Varje deltagare får även 3 personliga coachnings-tillfällen.

Nyfiken på att veta mer? Här är en länk till inbjudan och anmälningssidan. Psst.. ett fåtal platser kvar i ”norra” gruppen så skynda att säkra Din plats idag då vi tar in max 10 företag per grupp.

Från senaste träffen i vår tredje Swiss-Kurbitsgrupp!

2019-05-24T12:44:26+00:00april 30th, 2019|Uncategorized|
Till toppen